Julhälsning från föreningens ordförande

Kära Saabvänner,

Ännu ett år har snart passerat och vi får summera 2021 som ytterligare ett speciellt år med en pandemi som fortsatt påverkar våra liv.

På grund av pandemin tvingades Saab Car Museum att hålla stängt från november 2020 till och med maj 2021, men lagom till sommarsäsongen ändrades restriktionerna så att museet kunde öppna dörrarna den 1 juni och har varit öppet sedan dess. Museet rapporterar att tillströmningen av besökare var stor under sommaren, men för helåret 2021 tappar man drygt 30 procent jämfört med ett normalt år, vilket slår direkt på intäkterna.

Stödföreningen har på grund av pandemin inte deltagit i några publika sammankomster eller evenemang under 2021. Årsmötet för 2020 hölls i september, men förhoppningen är att 2022 återgå till det normala och genomföra årsmötet i april.

Dessa rader skrivs den 19 december 2021, på dagen 10 år efter Saab Automobiles konkurs. Dagen har bjudit på många fina bilder på sociala medier från mer eller mindre spontana Saab-träffar som anordnats för att minnas Saab som biltillverkare. Intresset för Saab lever i allra högsta grad vidare tack vare alla entusiaster som vårdar sina bilar vidare.

2022 finns det mycket att uppmärksamma och fira med Saab, men kanske framförallt:

  • 10 år sedan Saab Car Museum räddades efter konkursen.
  • 75 år sedan Saab presenterade att man skulle börja tillverka bilar.

Om allt går enligt planerna får vi mötas och fira under Saab Car Museum Festival den 10–12 juni i Trollhättan.

Med anledning av de 75 åren kommer Stödföreningen att på festivalen presentera ett av de större projekten som genomförts under föreningens 10 år, och som kommer göra det möjligt för museet att utvecklas ytterligare genom de intäkter som det kommer att generera. Projektet är finansierat genom medlemsavgifter och donationer, det är med andra ord du som medlem som har bidragit till att museet kommer att fortsätta utvecklas. Mer information om projektet kommer att släppas under våren.

I samband med att vi skickar ut julbrevet lanserar Stödföreningen en uppdaterad hemsida. Det är ett projekt som har bedrivits helt ideellt under 2021 för att få en tydligare identitet på föreningen. Vi kommer under 2022 att jobba vidare med hemsidan och berätta mer om vad du som medlem bidrar med för att främja Saab Car Museum. Vi kommer också att bjuda in till digitala föreläsningar och berättelser, av och med människor som brinner för Saab och Saab Car Museum. Först ut är berättelsen om när Stödföreningen renoverade en Saab 96 Grupp 3 replika för banracing som donerades till museet.

Vi hoppas att du ser positivt på förändringarna och vill fortsätta vara en supporter för Saab Bilmuseum, ditt stöd betyder mycket för att hålla museet spännande och levande för framtiden. Passa på att förnya ditt medlemskap för 2022, eller varför inte ge bort ett medlemskap i julklapp till en vän.

Ett medlemskap kostar endast 300 kr/år och som medlem har du även fri entré till Saab Car Museum Festival June 10-12, 2022, om medlemsavgiften är betald senast den 30 april 2022. När vi tagit emot din betalning skickar vi en bekräftelse via e-post, så se till att du anger en giltig e-postadress.

Vi ser fram emot att få mötas 2022.

Styrelsen önskar er en riktigt
God Jul och Gott Nytt År!

Rickard Frick
Ordförande Saab Bilmuseum Stödförening