Saab 9000 – 40 år 2024

Den första Saab 9000 såg dagens ljus 1984

Som många av er redan känner till är det i år 40 år sedan Saab 9000 lanserades. Bilmodellen som vägrar åldras. Fortfarande, mer än 25 år efter att den slutade tillverkades, ses många Saab 9000 i daglig trafik och i annonser ses många bilar som gått över 30.000 mil men fortfarande är i gott skick.

Det är heller inget nyhet att modellen kommer att stå i centrum för årets Saabfestival. Det gör att strålkastarljuset nu riktas mot modellen som så många av oss har en kär relation och minnen runt. Inte minst alla de som varit med och utvecklat och tillverkat bilen. På den här sidan tänkte vi samla sådant som vi tycker är intressant, roligt eller helt enkelt bara kul kuriosa.

Under de senaste året har vi ju som ni som redan är medlemmar känner till, under ett flertal tillfällen intervjuat stödföreningens egen Gunnar Johansson som var en del av Saab från 1971 ända fram till slutet och även var med och utvecklade många av de detaljer och processer som var nya på Saab 9000, bl.a om de utmaningar man hade med bakre spoilern och hur det gick till när det automatiska klimatsystemet ACC såg dagens ljus. Dessa filmer ligger på medlemssidan som alla betalande medlemmar har tillgång till. När det nu är jubileumsår känner vi oss lite extra generösa och vill gärna dela med oss av inte mindre än två av dessa härliga föredrag, om just bakre spoiler och klimatsystemet ACC och de utmaningar man ställdes inför, både produktionstekniskt och passningsmässigt. Övriga föredrag hittar du som tidigare på medlemssidan.

Gunnar Johansson pratar om bakre spoiler på Saab 9000
Gunnar Johansson berättar om ACC-systemets tillkomst i Saab 9000