Aktuellt

Slipp slipsen i år – Gå och se Drive My Car!

Det är mindre än en månad kvar till Fars Dag. Bävar du för slipsen eller funderar på hur du skall uppvakta Far i år? Gillar du att gå på bio och är en Saab Car Museum Supporter? Då har vi goda nyheter för dig. I samarbete med Saab Car Museum bjuder föreningen sina medlemmar på bio. Söndagen den 20 november – söndagen efter Fars Dag visar vi den Oscarsbelönade filmen ”Drive My Car” i filmsalen på Muséet. Missade du den när den gick på bio i våras eller har du längtat att få se den en gång till? Här är den perfekta presenten både att önska och ge bort. En fantastisk möjlighet att se en riktigt bra film – som av en händelse innehåller en Saab. Det är alltså en film för alla – inte bara inbitna Saabentusiaster.

Här kan du se en trailer för filmen
https://www.youtube.com/watch?v=6BPKPb_RTwI

Inbjudan gäller alltså medlemmar i Saab Car Museum Support Organization. Alla som är medlemmar får dessutom ta med sig en vän, delad glädje är ju som bekant dubbel glädje. Enda kruxet är att antalet platser är begränsat, så anmäl er redan idag.

Filmvisning Drive My Car – söndagen den 20 november, kl 14
Filmen är tre timmar lång och visas med paus i halvtid, då vi bjuder på enklare förtäring. Anmälan via mail eller telefon till Muséet; info@saabcarmuseum.se , tel. 0520-289 440. Vid anmälan ange medlemsnummer och antal filmälskare som kommer. Inträde på Muséet ingår även för din vän så kom gärna lite tidigare för att hinna ta en tur i samlingen. Muséet är öppet från kl. 11.

Vill du lösa medlemskap i Saab Car Museum Support Organization gör du det här.

Filmen handlar om teaterregisssören och skådespelaren Yasuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) som har ett passionerat förhållande med sin fru sedan 20 år, manusförfattaren Oto (Reika Krishima). De bollar idéer när de älskar och under bilresor. För paret är deras fordon en scen och inte bara ett transportmedel. Men även till synes harmoniska förhållanden kan ha oanade komplikationer. Dessa och andra oväntade, oönskade vändningar i tillvaron är språngbräda för Ryûsuke Hamaguchis senaste kontemplativa och lågmält känslosamma road movie.

Utifrån en novell av Haruki Murakami har Hamaguchi skrivit ett prisbelönt manus tillsammans med Takamasa Oe. Murakamis ordknappa, precisa berättelse på under 40 sidor har inspirerat till en rik filmisk resa som tar sin tid och levererar starka känslor genom små åtbörder.

Filmen blev belönad som bästa internationella film på senaste Oscarsgalan och så här tyckte den samlade pressen om filmen:
6/6 ”Så mycket skönhet som fylls med så mycket innehåll” – SvD
6/6 ”Berör” – Nöjesguiden
* * * * * ”Livsbejakande hyllning till livet” – Göteborgs-Posten
* * * * * ”En gudalik upplevelse” – Moviezine
* * * * * ”Fulländat mästerverk” – Om filmer
* * * * * ”Berör ända in i märgen” – Cinetaste* * * * ”Trollbindande” – DN
* * * * ”Imponerande bedrift” – Aftonbladet
* * * * ”Behaglig och rik åktur som känns i hjärtat” – Hallandsposten


Saab – Alla bilarna 1947-2012. Den ultimata höstläsningen.

Nu när hösten börjar lägra sig över landet vill vi gärna komma med ett tips på hur du kan kan skapa ljus i mörkret. Nämligen genom att krypa upp i favoritfåtöljen med Per-Börje Elgs bok om alla Saabarna. Boken är det optimala uppslagsverket om Saabs alla modeller och ett måste för alla Saab-konnässörer. Per-Börje var under många år anställd på Saabs Personbilsdivision och arbetade då på marknads- och informationsavdelningarna. Per-Börjes kunskaper om Saab är genuin och välgrundad. Om du inte redan har den kan du skaffa den enkelt med ett knapptryck från Saab Car Museums Webbshop. Mycket nöje!


Många nya medlemmar under Festivalen

Tack alla ni som kom och besökte oss i vårt tält under festivalen. För att få boken som Per-Börje skrivit och stödföreningen finansierat signerad.

Och inte minst lösa medlemskap i föreningen för att bli en Saab Car Museum Supporter och hålla liv i Saabandan och bidra till Saab Bilmuseums framtida utveckling. Ert stöd är oerhört värdefullt.

För er som inte hade möjlighet att besöka oss i helgen men också vill bli en Saab Car Museum Supporter går det lika enkelt att lösa medlemskap direkt här på hemsidan


Årsmöte i föreningen

Det har nyligen hållits årsmöte i föreningen, ett möte som den här gången kunde genomföras fysiskt, på plats i filmsalen på Muséet, Årsmötets samlade medlemmar fick ta del av styrelsens arbete under året, tillsammans med idéer och planer inför framtiden. Styrelsen fick godkänt för sitt arbete och medlemmarna gav även styrelsen förnyat förtroende för det kommande året. Protokoll från mötet hittar du under medlemssidan.

I samband med årsmötet presenterades även det projekt som upptagit mycket av styrelsens fokus det senaste året, nämligen arbetet med den bok om alla Saabs bilar, som författats av Per-Börje Elg och kommer att lanseras i samband med festivalen. Läs mer i separat artikel nedan.

Under årsmötet avtackades även Eva Östling som suttit med i styrelsen sedan föreningen bildades 2012. Eva som haft ansvar för medlemsregistret jobbade länge som sekreterare inom olika ledningsfunktioner på Teknisk utveckling på Saab och har därför varit en klippa på att hålla ordning på alla gubbar i styrelsen.


Ny bok: Saab – Alla bilarna 1947-2012

Nya boken Saab – alla bilarna 1947-2012

Vi vill idag berätta om Saab Car Museum Support Organizations största projekt hittills.

Den 10:e juni i samband med Saab Car Museum Festival, kommer boken ”Saab – Alla bilarna 1947-2012” att lanseras till försäljning på Saab Car Museum i Trollhättan. Boken är det optimala uppslagsverket om Saabs alla modeller och ett måste för alla Saab-konnässörer.

Författare till boken är Per-Börje Elg. Per-Börje var under många år anställd på Saabs Personbilsdivision och arbetade då på marknads- och informationsavdelningarna. Per-Börjes kunskaper om Saab är genuin och välgrundad.

Per-Börje Elg har skrivit boken om alla Saabs bilar

Vi vill i detta sammanhang även nämna föreningens vice ordförande Melker Persson, som har agerat projektledare för bokens framtagande.

Bokens tillblivelse är helt finansierad av Saab Car Museum Support Organization genom medlemsavgifter och donationer. Upplagan om 5000 böcker överlämnas av föreningen som en gåva till Saab Car Museum, och alla intäkter från försäljningen kommer därmed att gå till Muséet.

Under Saab Car Museum Festival kommer boken att säljas i Muséets butik. I anslutning till Muséet kommer det finnas möjlighet att få sin bok signerad av författaren Per-Börje Elg som kommer att finnas i föreningens tält. Efter festivalen kommer boken även att vara tillgänglig i muséets webbshop

Vi ses på Saab Car Museum Festival 10-12 juni.


Information om festivalen kommer att publiceras löpande på Saabmuséets hemsida

Stödföreningens Grupp 3-bilsprojekt i Saab Cars Magazine.

Den sjunde utgåvan av Saab Cars Magazine är här! Ett fullmatat magasin som du förstås inte bör missa.

Nu med ett fullmatat reportage om den Grupp 3-bil som Saab Support Organization restaurerat som tidstypiskt exempel på hur en racing-Saab såg ut på 60-talet och som nu står på Saab Bilmuseum.

Köp den på Saab Car Museum eller beställ den från Klassiker: https://www.klassiker.nu/repo…/nu-har-saab-cars-magazine-7

Saab 96 Grupp 3
Arg, snabb och rå – och inte byggd för historisk racing. Stödföreningen gjorde alla rätt. Foto Claes Johansson
Foto Claes Johansson
Foto Claes Johansson