Hall of Fame

Saab Bilmuseum Stödförening Hall of Fame

I samband med Saabfestivalen delar Stödföreningen ut två stipendier. Nedan en kort presentation av stipendierna och tidigare stipendiater.

Erik Carlsson fond

Erik Carlsson ”på taket”

Erik Carlsson, känd som ”Carlsson på taket” eller ”Mr. Saab”, började köra biltävlingar i början på 50-talet. Anställdes 1955 som test- och tävlingsförare på Saabfabriken och uppnådde stora framgångar med de trecylindriga Saabarna både nationellt och internationellt vann bl.a. RAC rallyt tre gånger och Monte Carlo rallyt två gånger. Efter avslutad tävlingskarriär arbetade Erik Carlsson som PR-man för Saab runt om i världen i stort sett resten av livet. Vid Eriks bortgång fick Stödföreningen en donation av hans gamle vän förlagsdirektören Stig L. Sjöberg som gjorde att Stödföreningen kan dela ut ett motorsportstipendium där mottagaren skall ha gjort ”betydande insatser för ” Saabhistorien” inom motorsportens område i Erik Carlssons anda”.

Mottagare av detta stipendium:
2017 Mikael Mohlin, historisk racing
2019 Tom Donney, rekordkörning på Bonneville Salt flat med Saab Sonett
2022 Lennart Nilsson och Krister Wigren, rally och historisk racing

Hans Johnssons minnesfond

Hans Johnsson med sina två prisvinnade bilar på Saabfestivalen

Hans Johnsson var en Saabentusiast som jobbade med Saab-bilar hela livet framför allt hos återförsäljare, men också på Saabfabrikens metodverkstad och i egen verkstad. Körde rally i yngre år. På 2000-talet var det veteran-Saabar som gällde. Hans gjorde flera mycket fina renoveringar och fick pris på Saabfestivalen för två bilar varav en 750 GT som varit på långtidslån till Saabmuseet. Hans var också en flitig säljare på veteranbilsmarkander. Då Hans alltför tidigt gick bort 2020 valde familjen att hänvisa minnesgåvor till Saab Bilmuseum Stödförening. Det resulterade i ett betydande tillskott till föreningen och vi beslutade då att dela ut ett stipendium i samband med Saabfestivalen till den som ”gjort en extraordinär Saabrenovering i Hans Johnssons anda”.

Mottagare av detta stipendium:
2022 Peter Land Saab 92