Sportvagn, nya färger och husvagn
Saabnytt på Stockholms bilsalong

Historiska SAAB – från VIPS-tidningen Nr 1,1962
Anpassat av Ray Beaufoy 2023-04-13

På den stora bilsalongen i Stockholm 17-25 februari introducerade Saab nyheterna sportvagnen Saab Sport, nya färger på 96 och 95, både exteriört och interiört samt prototypen av en egen husvagn.

Del av den omfattande Saab -ANA-montern på bilsalongen. I förgrunden den nya sportmotorn, där bakom segerbilen från MonteCarlo Rallyet.

På bilsalongen, den största hittills i Sverige med över 200 bilar värda över 5 milj. kronor, var Saab-ANA:s utställning en av de mest omfattande. Inte mindre än 14 Saabbilar samt sex Chryslermodeller visades.

Saab Sport intresserade prins Bertil
Prins Bertil, som invigde salongen, tog under den följande rundvandringen del av Saab nyheterna, demonstrerade av direktör Tryggve Holm. Speciellt intresserade han sig för Saab Sport och dess motorkonstruktion. Prinsen hade också ett längre samtal med Erik Carlsson med anledning av segern i Monte Carlo Rallyet.

Prins Bertil ägnade god tid åt Saab-montern. Här tar han intresserat del av detaljer på sportmotorn, kommenterade av direktör Tryggve Holm.

Huvudvikten i Saabmontern var givetvis lagd på nyheterna, och de nya färgerna och klädslarna exponerades bl. a. av flickor klädda i de nya interiörfärgerna. I montern fanns vidare utplacerade som vilsoffor för besökande ett antal säten i de nya klädslarna.

Materialet i dessa nya klädslar är helylle med nylon och rayon, som ger utmärkt slitstyrka. Tygerna finns i kulörerna rött, blått och beige. Ryggstödets överkant och dynans framkant har skoningar av konstläder i väl harmoniserande färger – grått för de röda och de blå tygerna samt brunt för det beige tyget. De tre nya färgkombinationerna i interiören är var och en väl stämd mot exteriörfärgerna.

De nya Saabfärgerna demonstreras bl. a. på detta originella sätt vid premiärvisningen för ANA-återförsäljama på Polkan. De söta målarflickorna är från Oscarsbaletten.

Av exteriörfärger finns två nya. Den tidigare gråblå färgen ersättes av en modern ljusblå färg. Den förutvarande pärlgrå eller citygrå blir blyertsgrå, lite mörkare alltså. Troligen kommer denna färg att bli populär, inte minst för att den är så praktisk.
Säkerhetskaross, segerbilen från Monte Carlo.

I Saabmontern fanns naturligtvis nya Saab Sport i ett par exemplar och dess motor i genomskuret skick. Även den vanliga standardmotorn visades genomskuren.

En delvis genomskuren kaross utmärkte Saabs speciella säkerhetsdetaljer. Genom en spegelanordning visades det släta underredet på en Saab-bil.

På ett särskilt podium tronade den röda segerbilen från Monte Carlo och vagnen och dess utrustning presenterades bl. a. av Erik Carlsson själv.

Erik Carlsson framför segerbilen i Monte Carlo Rallyet. Foto: Rolf Kukaćka


Av Saab-bilar förekom vidare Saab 96 med soltak, med automatkoppling och en vagn utrustad som körskolebil. Vidare en som visade olika slags extra utrustning samt Saab 95 herrgårdsvagn.

På Chryslersidan visades de amerikanska nyheterna med speciell tonvikt på Valiant och Lancer. Men där förekom också bl. a. Chrysler New Yorker med VB-motorn på 322 hk och Dodge Dart 2 dörrars hardtop, utrustad med Power brake, automatlåda och servostyrning.

20.000 kvm utställningsyta
Årets bilsalong var den tredje internationella bilutställning, som hållits i Stockholm. Lokal var en nybyggd hall om 20.000 kvm för S:t Eriksmässan, vilken f. ö. invigdes med detta evenemang. Den förra salongen hölls 1956 då bl. a. toppnyheten sportvagnen Saab Sonett visades för första gången.