Saab Sport – Exklusiv högfartsvagn med ”snäll” motor

Historiska Saab – från Saab Vips-tidningen nr 1 1962
Digitaliserad och anpassad för hemsidan av Ray Beaufoy 2023-04-30

Saabnyheterna premiärvisades för ANA-återförsäljare

Dagen innan bilsalongen öppnade premiärvisades Saabmodellerna i de nya färgerna samt sportvagnen Saab Sport för ANA-återförsäljare från hela landet.

Visningen skedde på Folkan i Stockholm, delvis i amerikansk showstil med medverkan av framstående artister, bland andra Karl-Gustav Lindstedt, Arne Källerud, Lily Berglund och en grupp ur Oscarsteaterns balett.

De nya Saabfärgerna demonstreras bl. a. på detta originella sätt vid premiärvisningen för ANA-återförsäljarna på Polkan. De söta målarflickorna är från Oscarsbaletten.

Till visningen var även inbjudna Saab-representanter från Finland, Norge, Danmark, England och Schweiz samt Marketing Director John W. Steinhauser i Chrysler International, Genéve. Sammanlagda deltagarantalet var omkring 170 personer.

Saab Sport ersätter den nuvarande Granturismodellen Saab GT 750. Den nya bilen har en trecylindrig tvåtaktsmotor om 841 cm3 med en effekt på drygt 52 hk DIN. Den är utrustad med tre förgasare, en ny typ av tändstift och har separat smörjsystem. Vagnen har skivbromsar fram och trumbromsar bak och är försedd med fyrväxlad låda.

Saab Sports instrumentering upptar förutom de manuella reglagen varvräknare, hastighetsmätare, bensinmätare, kylvattentermometer och kontrollampor. Inredningen visar upp ett påkostat detaljarbete och komforten är av hög klass med breda långfärdsfåtöljer och fällbara ryggstöd

Den nya Saab Sport är till det yttre tämligen oförändrad mot gamla GT 750 men vad gäller egenskaper är det en helt ny bil, hävdade överingenjör Rolf Mellde, då han för ANA-återförsäljarna den 16 februari Stockholm presenterade nyheten.

Helt ny motor

Motorn är helt ny, det enda som överensstämmer med GT-motorn är att den är tvåtakt och har tre cylindrar.

Genom nykonstruktionerna – nytt tändstift, tre parallellkopplade förgasare och färskoljesmörjning har man fått fram egenskaper, som gör att hård sportig körning utan olägenhet kan kombineras med långsam stadskörning, krypning i köer etc. Saab Sport är byggd för rutinerade förare men kan utan vidare köras även av vardagsbilisten. ledtråden vid konstruktionen har vari t att få fram en vagn, bekväm att köra i alla förhållanden. Under utprovningsarbetet kördes t. ex. en sportmotor oavbrutet 7 timmar i tomgång, varefter bilen togs direkt ut i landsvägskörning utan tecken på sotning eller igenoljning.

Det nya tändstiftet av s. k. yttätningsprincip saknar konventionell sidelektrod. Den högspända gnistan hoppar från mittelektroden till kanten av det cirkelrunda urtaget.

Det nya tändstiftet är utvecklat av Champion i samarbete med Mc Cullogh i USA, tillverkare av Scotts utombordsmotorer, där denna typ av stift också används. Stiftet är uppbyggt utan sidelektrod och arbetar enligt s. k. yttändningsprincip. Gnistan hoppar radiellt från mittelektroden till den ringformiga basytan. Urladdningen sker under hög spänning samtidigt över ett gnistgap i stiftets inre. Härigenom erhålles en synnerligen kraftig gnista, som håller stiftet effektivt rent, trots att det är ”kallare” än ett racerstift.

Hög effekt fordrar omsorgsfull smörjning

Skissen visar motorblocket med de ingjutna rören för oljetillförsel till cylindrarna och vevaxellagren.

En motor med så hög effekt fordrar omsorgsfull smörjning. Vid oljeinblandning i bränslet krävs sålunda en inblandningsprocent på 4 á 5 %, vilket ställer sig oekonomiskt. Detta är orsaken till att direktsmörjning införts. En oljepump matar färskolja från en separat tank – rymd ca 3 liter – till 7 smörjställen i motorn; ett i varje cylinder och ett vid vartdera av de 4 ramlagren. Från ramlagren ledes oljan vidare till vevstakslagren. Oljeåtgången är en liter på 60 á 70 mil. På oljetanken finns ett nivårör och på instrumentbrädan en varningslampa för oljetrycket.

De tre fallförgasarna av fabrikat Solex är parallellkopplade och varje förgasare har separat inloppskanal. Största fördelen med detta system är att man uppnår god dragkraft över hela varvtalsområdet. Framförallt blir lågvarvsegenskaperna väsentligt bättre än med konventionellt förgasararrangemang. Parallellkopplingen medger vidare jämn bränslefördelning och god bränsleekonomi i förhållande till effekten.

Med hänsyn till de stora fartresurserna hos Saab Sport har vagnen utrustats med skivbromsar på framhjulen. De är av Lockheeds fabrikat liksom även de kraftiga trumbromsarna på bakhjulen. Tack vare skivbromsarna blir bromsningen vid de höga farter det här kan röra sig om jämn och behaglig.

På grund av de höga fartresurserna har Saab Sport utrustats med skivbromsar på framhjulen. Bakhjulen har konventionella trumbromsar. Både skiv- och trumbromsarna är av fabrikat Lockheed.

Nykonstruktion ej för standard

Nykonstruktionerna på Saab Sport syftar genomgående till en exklusiv vagn med exklusiv motor för höga prestanda. Någon överföring av konstruktionselementen på standardvagnar är därför utesluten. Saab Sport är i första hand avsedd för export men kommer i begränsat antal på den svenska marknaden under maj månad. Riktpriset för Sverige är ännu ej fastställt.

Exteriört skiljer sig Saab Sport från 96:an genom dubbla kromlister längs sidorna, förkromade hjulsköldar, dubbla hjälpljus fram, dubbla backljus samt emblem på framflyglar och bagagerumslucka.