Saab presenterar husvagn i plast

Historiska Saab – från VIPS-tidningen nr 1 1962

Prototypen av Saabs husvagn, som visades på bilsalongen. Vagnen har fått namnet Saabo.

Saab visade på bilsalongen i Stockholm prototypen av en husvagn av egen konstruktion. Vagnen är lätt nog för att tillåta fri fart med Saab, VW, Volvo m. fl. bilar i liknande tjänsteviktsklass. Den är tillverkad (bakad) av plast i ett stycke och väger inte mer än ca 230 kg. Fjädringen är av torsionstyp. Hållfastheten är god och isoleringen utmärkt – både mot kyla och värme. Stora fönster både fram och bak ger, för föraren av bilen, sikt rakt genom vagnen.

Inredningen består bl. a. av ett matbord, 58 X 150 cm, två bekväma soffor med dynor och rygg i skumplast och klädda med Saabs klädseltyger. En stor köksbänk har nedsänkt diskho med avrinningsanordning och försänkt plats för gasolspis eller liknande. Dessutom finns vattenledning med behållare och pump. I de båda sofforna finns utrymme för sängkläder och i två garderober finns plats för familjens kläder. Kemisk toalett finns i ett särskilt isolerat utrymme. Två belysningspunkter är kopplade till bilens el-system och dessutom finns uttag för nätanslutning.

För natten bäddas den ena soffan tillsammans med det nedsänkta och samtidigt förlängda bordet och ger en dubbelsängmed måtten 116 X 185 cm. Den andra soffan är kortare men kan för nattbruk förlängas till 176 cm. Över denna kan även en extrabädd sättas upp.

Leveranserna beräknas kunna ske till sommaren och priset blir ca 4.900 kronor.

Vagnen har utvecklats vid Saabs Norrköpingsavdelning.

Data:
Längd med koppling ca 3,60 m
Längd utan koppling 2,74 m
Bredd 1,84 m
Höjd ca 2,10 m
Invändig ståhöjd 1,80 m
Vikt (netto) ca 230 kg