svenska | english

Saab Car Museum Support Organization

Nyheter

Saab 96: Grupp 3 tävlingsbilsprojekt

Saab 96: Grupp 3 tävlingsbilsprojekt

2018-06-29 - ADMIN

Föreningens kassör Ulf G Andersson har skrivit en artikel om Saab 96: Grupp 3 tävlingsbilsprojektet som kan läsas här.

Inbudan till Årsmöte 2018

Inbudan till Årsmöte 2018

2018-04-05 - ADMIN

Saab Bilmuseum Stödförening inbjuder dig till Årsmöte onsdagen den 25 april 2018, klockan 18:00-19:00 på Saab Bilmuseum Trollhättan.

Agendan är bifogad.

Välkommen

Styrelsen för Saab Bilmuseum Stödförening

Historisk återblick & Saab på taket - Safari Rally 1964

Historisk återblick & Saab på taket - Safari Rally 1964

2018-03-31 - ADMIN

Bästa Saabvänner,

Här kommer några lästips (på engelska):

Saab på taket – Safari Rally 1964

Föreningens kassör Ulf G Andersson har skrivit en artikel om Safari Rallyt 1964 som kan läsas här.

Medlemsavgift 2018 & Saabböcker

Medlemsavgift 2018 & Saabböcker

2018-02-05 - ADMIN

Bästa Saabvänner,

Det dags för den årliga medlemsavgiften 300 kr, ditt årliga bidrag till Saab Bilmuseum via Stödföreningen. Avgiften inkluderar fritt inträde till museet för medlemmar.

Var vänlig att se sidan ” Medlemskap & Betalning” på vår hemsida och följ instruktionerna där. Vi uppskattar att få din betalning under februari.

Nya Saabböcker på gång

Som vi informerat tidigare finansierar Stödföreningen tryckning av två Saabböcker:

– Den första boken “The era of Gunnar Ljungström, A journey from 92 to 900”, skriven av Gunnar Johansson, släpptes vid Saab Car Museum Festival förra året. Signerade böcker finns fortfarande i Saab Car Museum Shop.

– Gunnar Larsson skriver en bok om Gunnar Ljungström, mannen som startade biltillverkningen på Saab, och hans medarbetare under perioden 1945-1969. Boken kommer säkerligen bli unik genom Gunnars eget Saabkunnande och hans mycket grundliga efterforskningar i många olika källor. Boken planeras bli klar i år.

Böckerna säljs via Saab Bilmuseum, som får hela intäkten från försäljningen, och syftet är givetvis att Bilmuseet skall kunna utvecklas ytterligare.

Du är viktig för oss och förhoppningsvis fortsätter du stödja oss även 2018.

Vänliga hälsningar

Thomas Sinclair - Ordförande

Julbrev 2017

Julbrev 2017

2017-12-09 - ADMIN

Årets julbrev kan läsas här.

Styrelsen för Saab Bilmuseum Stödförening

Donation till Saab Bilmuseum Stödförening som tack för transport i anslutning till bröllop

Donation till Saab Bilmuseum Stödförening som tack för transport i anslutning till bröllop

2017-10-11 - ADMIN

I somras använde vår medlem David Williams, Bournville i Storbritannien, sin fina Saab 99 Turbo för att transportera brudgum och best man till bröllopet. David fick då ett kuvert med kontanter som skulle vara en gåva till Saab Bilmuseum.

Vi tackar David och brudgummen för det lovvärda initiativet och önskar de nygifta lycka till.

Ulf G Andersson - Kassör

Ännu en unik Sonett I bild

Ännu en unik Sonett I bild

2017-09-06 - ADMIN

Efter den lilla artikeln om Saab Sonett Super Sport som publicerades här på hemsidan i december 2016, har den 91 årige rallyföraren Carl Magnus Skogh återfunnit ytterligare en unik Sonett bild.

Fyra Sonett Super Sport i depån vid den gamla landsvägsbanan utan för Falkenberg 1957. Bilarna deltog inte i tävlingen, utan uppvisnings kördes på banan i samband med en tävling. CM Skogh beskriver bilarna på bilden: från vänster, blå ( #5), vit ( #6), röd ( #2) och blek gul (#1). Skogh står bredvid den röda bilen.

Saab Car Museum Festival June 2017

Saab Car Museum Festival June 2017

2017-06-29 - ADMIN

Så var en fantastisk Saab helg avklarad från Fredag till Söndag 9-11 Juni. Saab Car Museum arrangerar denna festival vartannat år tillsammans med Saab Turbo Club of Sweden, Club Sonett Sweden och Svenska Saabklubben.

Helgen innebar en fantastisk ökning av medlemmar i Stödföreningen och en lyckad lansering av Gunnar Johanssons bok om bilarna under Gunnar Ljungströms eran från Saab 92 till 900. Boken sålde väldigt bra och Gunnar Johansson samt Gunnar Larsson, Olle Granlund, Carl-Magnus Skogh och Rony Lutz signerade sålda böcker så att pennorna glödde.

Peter Bäckström:

”Det är svårt att säga hur många besökare vi hade eftersom man inte behöver någon biljett när man går på området, men det var definitivt fler än 2013. Det är jättestort och kanske var det cirka 15 000-20 000 besökare under tre dagar”.

”På lördagen var det cirka 1 200 bilar på området och 150 bilar på Kinnekulle Ring. Det var rekordmånga”

På lördagen delades det första Carlsson på takets stipendium ut till Björn och Mikael Mohlin med följande motivering:

”Björn och Mikael Mohlin har lyft racing med tvåtakts-Saab till en ny och högre nivå. Genom en omfattande och gedigen arbetsinsats, tillsammans med ett stort tekniskt kunnande och en utomordentlig förarskicklighet har teamet slagit konkurrenter med både lättare bilar och med större motorer.

Baserat på denna beundransvärda prestation är de därför mycket värdiga mottagare av det första ”Carlsson-på-taket stipendiet”.

Vi önskar dessa båda lycka till och fler framgångar på Racingbanorna.

Vi tackar alla deltagare för en otrolig insats under tiden innan och under festivalen och hoppas på fler anmälningar av nya medlemmar i efterdyningarna av denna helg.

Thomas Sinclair

Inbudan till Årsmöte 2017

Inbudan till Årsmöte 2017

2017-04-11 - ADMIN

Saab Bilmuseum Stödförening inbjuder dig till Årsmöte torsdagen den 27 april 2017, klockan 18:00-19:00 på Saab Bilmuseum, Trollhättan.

Agendan är bifogad.

Välkommen

Styrelsen för Saab Bilmuseum Stödförening

Saabs eget Motorgeni – Till minne av Per Gillbrand

Saabs eget Motorgeni – Till minne av Per Gillbrand

2017-02-18 - ADMIN

Saab Veteranerna publicerade nyligen en artikel om Per Gillbrand. Den finns att läsa här.

Medlemsavgift 2017 & Nya Saabböcker på gång

Medlemsavgift 2017 & Nya Saabböcker på gång

2017-02-08 - ADMIN

Bästa Saabvänner,

Det dags för den årliga medlemsavgiften 200 kr, ditt årliga bidrag till Saab Bilmuseum via Stödföreningen.

Var vänlig att se sidan ” Medlemskap & Betalning” på vår nya hemsida och följ instruktionerna där. Vi uppskattar att få din betalning under februari.

Nya Saabböcker på gång

2017 har Stödföreningen ställt till förfogande 2 x 100 000 kr, från medemsavgifter och gåvor, för publicering av två nya Saabböcker:

 • – Gunnar Larsson skriver en bok om Gunnar Ljungström, mannen som startade biltillverkningen på Saab, och hans medarbetare under perioden 1945-1969.

 • – Den andra boken som är skriven av Gunnar Johansson handlar om Saab bilar som utvecklades under Ljungstöm epoken, fram till och med Saab 900 1993. Båda författarna har arbetat många år på Saab.

 

Böckerna kommer att säljas via Saab Bilmuseum, som får hela intäkten från försäljningen, och syftet är givetvis att Bilmuseet skall kunna utvecklas ytterligare. Den engelska utgåvan av böckerna kommer att publiceras först, lite senare kommer även en svensk version. Som medlem kommer du att få förtur till dessa böcker. Ytterligare information kommer.

Föreningen kommer naturligtvis att deltaga i Saab Bilmuseum Festivalen och under året arrangera några föreläsningar i Trollhättan för att generera lite extra bidrag till museet.

Du är viktig för oss och förhoppningsvis fortsätter du stödja oss även 2017.

Vänliga hälsningar

Gunnar Larsson

Ordförande

Saab Sonett Super Sport - Några minnen

Saab Sonett Super Sport - Några minnen

2016-12-19 - ADMIN

En ny artikel om Saab Sonet Super Sport har publicerats på engelska, läs här.

I år - 2016 - är det 50 år sedan 96 V4 presenterades

I år - 2016 - är det 50 år sedan 96 V4 presenterades.

2016-11-09 - ADMIN

Det innebar ett stort steg framåt Saabbilarna i rallyskogarna och nya utmaningar för Saabs tävlingsavdelning.

Nedan kommer några ”ögonblicksbilder” från första versionen av Saab V4 för rallytävlingar.

Nils-Gunnar Svensson (NGS) var motoringenjör på Saabs tävlingsavdelning och ansvarade för att ta fram tävlingsmotorer till Saabbilarna mellan 1963 och -69.

Nils-Gunnar berättar: Efter att V4:an hade pressvisats fick vi givetvis i uppdrag att ta fram en ny grupp 2 motor för rally tävlingar. För att förkorta processen både för att skaffa motordelar och erfarenheter åkte jag tillsammans med Olle Granlund (projektledare för V4 motorn) till Fords tävlingsavdelning i Köln. Vi träffade herr Brezing, chef för Fords tävlingsavdelning, för att ta del av deras erfarenheter. De hade inga trimningsdelar till V4 motor och inget kunnande som Saab kunde få ta del av. Dessutom sa man att om motoreffekten översteg 90 hk sprängdes motorn. Vi var ordentligt besvikna att det inte fanns några modifierade motordelar och hade åtminstone förväntat oss en enkel trimningsanvisning.

Vi fick alltså börja från grunden med att ändra motorparametrarna, som kompressionsförhållande, kamaxel med högre lyft och längre tider som tillsammans med en större förgasare eller förstorad standardförgasare (större spjäll) och kanaljusteringar gav en första acceptabel effektnivå och lämplig momentkaraktär för rallykörning.

En kamaxelslipare i Skövde gjorde en kamaxel med längre tider och högre lyfthöjd (den s.k. 7,6 kammen som sedan hängde med i många år), ventillyftare och vipparmar lättades för att få motorn mer varvvillig. Sedan gällde det att finna den största enkelförgasaren i Solex sortiment och det råkade vara en Mercedes förgasare, 38 PSDSI-2 med en diameter på 38 mm men där man kunde förstora spjällhuset och gasspjäll till 40. Detta innebar dock att tätningsytan mot insugsröret bara blev 1,5-2 mm bred. Givetvis förstorades kanalerna i insugsrör och topplock.

Motorn försågs med hårdare ventilfjädrar, modifierat luftfilter och tändfördelare och en kraftigare tändspole (Bosch Tk 12 A 10). Avgasrören hade en innerdiameter på 44 mm och drogs i en båga över drivaxlarna och togs ut genom bakre delen av motorrumsgolvet, där de båda sidornas rör gick ihop och avgassystemet avslutades med en bakre ljuddämpare. Svänghjulet lättades och motorn försågs med en oljekyl.

Saabfolket gjorde som man brukade d.v.s. man anmälde den nya bilen till tävling för att testa. Premiärtävlingen var Bergslagrundan i Kristinehamn den 3 december 1966. Enligt boken Motoråret körde Åke ”Bryggarn” Andersson, med biträdande tävlingschefenen Bo Svanér som kartläsare, bilen till en klar seger. I artikeln skriver man att motorn hade 85 hk. Troligen körde man vid detta första prov med en standardförgasare.

Motorn hade som NGS säger ”plågats” i bromsbänken, men det var en konservativ trimning bara för att vara säkra på att den skulle klara uppgiften. Rallybilen i övrigt följde det väl beprövade 2 takts-konceptet, med undantag av kraftigare framfjädrar. Då 1967 års säsong dragit igång hade man fått den större förgasaren på plats och enligt bromsprotokoll gav den knappt 100 hk. Nästa steg i utvecklingen var en dubbelförgasare (Weber DFI) monterad på ett insugningsrör för dubbelförgasare, som normalt satt på Ford Transit.

På 60 talet fanns det SM i två klasser för ”skogåkarna” dels rally men också tillförlitlighet. Det var i princip samma tävlingar, men vägarna på T-tävlingarna var mycket krokigare och sämre och följaktligen var farterna högre på de lite bättre vägarna i rallytävlingarna.

1967, V4:ans första år i rallyskogarna, blev tämligen framgångsrikt. Året började bra, Saab stallets snabbaste förare Åke ”Bryggarn” vann Bergslagsloppet och Rikspokalen. I Svenska KAK-rallyt lyckades Simo Lampinen bäst av Saabåkarna och blev 2:a.

Den mycket speciella situationen 1967 var att Porsche lyckats klassa sin 911 som grupp 2 bil och 912:an som grupp 1 bil. Detta ”snedvred” ju utan tvekan konkurrenssituationen för de vanliga standardbilarna som Saab 96:an. Dessutom började ”Bryggarn” i februari köra Porsche.

Bäste Saab åkare 1967 blev Carl Orrenius, som bl.a. kom 2:a i Bergslagsloppet och Dackefejden och slutade som bronsmedaljör i Tillförlitlighets SM. Orrenius vann norska Vinter rallyt, rally Bore och kom 4:a i engelska Gulf rally. V 4:an kördes också i den otrimmade klassen, grupp 1. Bäste Saabförare i denna klass 1967 var Håkan Lindberg.

V4:an tog hem en internationell seger i Rally Vltava i Tjeckoslovakien juli 1967 med Erik Carlsson och kartläsaren Torsten Åhman i storform. Detta var Eriks sista stora rallytävling som fabriksförare och även hans sista seger i en stor tävling.

Juni 1967 tillkännagavs att den välmeriterade Volvoföraren Tom Trana skulle börja köra för Saab. Första framträdandet var vinst med grupp 2 V4:an på gräsbanetävlingen på Trollhättans flygfält. I övrig presterade Tom en femte plats i Dackefejden, en tredje plats i Skandiatrofén och vinst i Norges löpet.

Sammanfattningsvis får man nog, så här 50 år efteråt, säga att debutåret med V4:an i rallyskogarna var klart godkänt. Saabstallet hade lång erfarenhet och var mycket duktiga på service/logistik i samband med rally. Men nu fick man plötsligt en ny motor, som efterhand skulle visa sig mycket konkurrenskraftig, men också många nya tekniska utmaningar som man klarade bra.

Läs gärna dåvarande utprovningsingenjören på motorlaboratoriet Olle Granlunds artikel på Saabveteranerna, Minnesanteckningar från införandet av fyrtaktsmotorn i Saab 95/96 1966. Se under SAAB historia, för mer information.

Åke ”Bryggarn” Andersson under en specialsträcka på Klarvälvens is, i Svenska rallyt 1967

Interiör i 1967-års rallybil

Fabriksföraren Tom Trana ses här sittande på huven till en rallybil tillsammans med personal från tävlingsavldeningen. Mannen längst bak till höger är vår historieberättare Nils Gunnar Svensson.

Ulf G Andersson (copyright)

Fotokälla: privat

Rapport från Årsmöte 2016

Rapport från Årsmöte 2016

2016-04-21 - ADMIN

Saab Bilmuseum Stödförening höll sitt Årsmöte torsdagen den 21 april 2016, klockan 18:00-19:00 på Saab Bilmuseum Trollhättan.

Protokollet kan läsas här.

Förvaltningsberättelsen kan läsas här.

Revisionsberättelsen kan läsas här.

Styrelsen för Saab Bilmuseum Stödförening

Inbudan till Årsmöte 2016

Inbudan till Årsmöte 2016

2016-03-31 - ADMIN

Saab Bilmuseum Stödförening inbjuder dig till Årsmöte torsdagen den 21 april 2016, klockan 18:00-19:00 på Saab Bilmuseum Trollhättan.

Agendan är bifogad.

Välkommen

Styrelsen för Saab Bilmuseum Stödförening

Kärleken till en gammal Saab

Kärleken till en gammal Saab

2016-02-08 - ADMIN

Journalisten Jonas Fröberg är nog känd för de flesta Saabentusiaster. Nu har han äntligen köpt en gammal Saab och upptäckt vilka otroligt charmiga bilar det är. Läs hans reportage här.

Saab Turbo ”The Long Run” på Talladega – 30-års jubileum 2016

Saab Turbo ”The Long Run” på Talladega – 30-års jubileum 2016

2015-11-22 - ADMIN

I oktober 1986 körde tre Saab 9000 Turbo i standardutförande under 21 dygn med maxhastighet på Talladaga Superspeedway i Alabama, USA. De tre bilarna hade då alla avverkat 100 000 km och den snabbaste hade en medelhastighet på 213 km/h inklusive tankningar, service etc. Körningen resulterade i registrering av två världsrekord och 31 internationella hastighetsrekord.

Den här bedriften ska givetvis uppmärksammas och firas på olika sätt under 2016. Vi befinner oss nu i planeringsstadiet och återkommer med mer information senare. Via länken här (Talladega sv) kan ni läsa den fascinerande berättelsen om prestationen, skriven av Olle Granlund, initiativtagare till och projektledare för ”The Long Run”.

Artikel i TTELA om Stödföreningen

Artikel i TTELA om Stödföreningen

2015-07-21 - ADMIN

Nyligen publicerade lokaltidningen TTELA en artikel om Saab Car Museum Support Organization. I artikeln intervjuas ordförande Gunnar Larsson som berättar om föreningens verksamhet.

Du kan läsa artikeln här.

Historien om Saab

Historien om Saab

2015-07-02 - ADMIN

To support our increasing number of English-speaking members all over the world with more knowledge about Saab AB owner of Saab Cars activities from its start until end 1990, we have prepared a unique Historic document called “The roots of Saab”. There are two versions of the document, a short (here) and a longer (here).

This year a few more historical documents will be translated from Swedish to English and will be made available for our members on this website. This will happen as soon as they have been translated and examined. Our website will keep you informed.

Till minnet av Erik Carlsson

Till minnet av Erik Carlsson

2015-05-28 - ADMIN

Dear Members of Saab Car Museum Support Organization!

As you may already know the most well known Saab-rally driver of all time suddenly left us on May 27 due to consequences of an accident in his home. Erik Carlsson was a social genius. He was able to speak with everyone in a way that made us feel important and appreciated. His importance for Saab Cars over a long period from the late 1950s and forward was truly immense! He always also grabbed the opportunity to act as the ultimate PR man for Saab Cars. Having seen Erik drive aggressively and fast on gravel roads will stay in mind for the rest of my life.

Dear Erik - Rest in Peace

/ Gunnar Larsson, Chairman of Saab Car Museum Support Organization and former Technical Director at Saab.

Pictures from Saab Car Museum

Inbjudan till årsmöte 2015

Inbjudan till årsmöte 2015

2015-03-18 - ADMIN

Inbjudan

Hej alla medlemmar

Saab Bilmuseum stödförening inbjuder er till Årsmöte 2015 tisdagen den 14 april 2015, klockan 18:00-19:00 på Saab Bilmuseum.

Agenda hittas här

Välkomna

Styrelsen, Saab Bilmuseum stödförening

Nyhetsbrev #1 2015

Nyhetsbrev #1 2015

2015-02-04 - ADMIN

Dags att förnya ditt medlemskap!

Din medlemsavgift till Saab Bilmuseum Stödförening skapar extra resurser som helt används till att öka museets attraktivitet för besökare. Dessutom anordnas föreläsningar, temautställningar och evenemang som är öppna för alla besökare på museet.

Medlemsavgiften för 2015 är 200 kr. Enklast är att betala till föreningens bankgiro, 138-1102. Vid betalning ange namn, adress och e-postadress. Du kan också betala via Paypal. För mer information se vår hemsida www.scmsupport.org

Tack för att du är medlem – ditt bidrag är viktigt.

Upplevelsepaket!

Tillsammans med VISIT Trollhättan har vi tagit fram några förslag till hur ni kan kombinera ert besök på Saab Bilmuseum med andra aktiviteter i Trollhätteområdet. Du hittar mer information här.

Saab Bilmuseum Stödförening

Gunnar Larsson, Ordförande

Utvecklingschef Gunnar Ljungström vid pressvisningen av 1964 års Saab, i augusti 1963 (arkivbild från Saab Bilmuseum).

Nyhetsbrev #5 2014

Nyhetsbrev #5 2014

2014-09-13 - ADMIN

Det här nyhetsbrevet kommer att vara lite annorlunda mot de som skickats ut tidigare. Vi kommer främst inte att skriva om historiska händelser på Saab, utan istället om aktuella händelser som rör bilmuseet och Saab. Hör gärna av er med åsikter om nyhetsbrevet och dess framtida inriktning. Ska det innehålla historiskt material, nyheter eller både och?

Träff för ägare av nya 9-5an

Nyligen hölls en träff för ägare av andra generationens 9-5. Ett besök vid museet var en given punkt på programmet.

Nyhet i museets webbshop

Sedan tidigare har man kunnat köpa specialutvecklat välsmakande Turbokaffe och passande muggar från museets webbshop. Nu finns det även en matchande termos att hälla kaffet i.

Köp den här!

Provkörning av Saab 9-3 EV

Nyligen publicerades den första provkörningen av den kommande Saab 9-3 EV. Den bil som provkörs är en tidig prototyp, så det är riktigt glädjande att rubriken ändå är ”Det här kan bli stort”. Positiva är också slutorden: ”Kan Saab få ut bilen inom rimlig tid med en vettig prislapp ligger de ruskigt bra till gentemot sina konkurrenter”. Så nu är det bara att hoppas att Nevs för ordning på sina problem så att vi ännu en gång får se Saab skaka om bilmarknaden.

Läs test här

Tack till Saab Bilmuseum för lån av bilder

Nyhetsbrev #4 2014

Nyhetsbrev #4 2014

2014-06-28 - ADMIN

Saab 9000 fyller 30 år

Den 24 maj 1984 – för trettio år sedan – presenterades Saab 9000.

Det var för trettio år sedan, på en stor press- och återförsäljarkonferens vid Kolmårdens djurpark med start den 24 maj 1984, som Saab 9000 Turbo 16 introducerades. Efterfrågan blev enorm och väntelistorna långa när bilarna började levereras till kunderna på hösten, som årsmodell 1985.

Saab 9000 var från början ett samarbetsprojekt med italienska Fiat/Lancia, men slutresultatet blev i högsta grad en Saab. Teknikerna i Södertälje hade en ny motor färdig, en turbomotor med 16 ventiler och dubbla överliggande kamaxlar, ”framtidens motor” som den helt riktigt kallades av Saabs teknikersnille Per Gillbrand. Stig-Göran Larsson, chef för motorutvecklingen, berättade på konferensen i Kolmården att 2-liters turbomotorn utvecklade 175 hk, med ett vridmoment på 273 Nm vid 3000 rpm, det bästa värdet någonsin för en motor av denna storlek.

Saab 9000 hade fått sin kaross ritad av den bäste av italienska formgivare, Giorgetto Giugiaro. Ändå var det inredningen, till största delen ett verk av Saabs designchef Björn Envall, som fick mest beröm. Cockpit-känslan på förarplatsen var påtaglig.

Gunnar Larsson, dåvarande teknisk direktör på Saab, hade medverkat i utvecklingen av Saab 9000 från början. Han var involverad redan när de första tankarna på en helt ny generation bilar började utkristalliseras på 1970-talet och utsågs till projektledare när de konkreta pilotstudierna för Saab 9000 började på allvar 1977.

– Det här var första gången på mer än tio år som teknikerna på Saab fick möjlighet att utveckla en helt ny bil, från ”ett blankt papper”. Det var en fantastisk utmaning, sade Gunnar Larsson vid pressvisningen i Kolmården.

Magnus Roland, ansvarig för chassiutvecklingen och de goda köregenskaperna på Saab 9000, menade att Saab inte bara förlitade sig på avancerade datasimulationer eller provningsmetoder utan framförallt på praktiska körprov – själv hade han kört testbilar i mer än 30 000 km.

Med framhjulsdrift, likt alla tidigare Saab-modeller, och motorn monterad på tvären hade Saab 9000 ett generöst kupéutrymme, stort nog att enligt amerikanska EPA-normer klassa den som ’large car’ – ett faktum som tacksamt lyftes fram i marknadsföringen. – Saab 9000 är en bil inte bara för 80-talet utan också för framtiden, sade Sten Wennlo, dåvarande chef för personbilsdivisionen inom Saab-Scania, i sitt öppningsanförande i Kolmården.

PER-BÖRJE ELG

Arkivbilder från Saab Bilmuseum

Nyhetsbrev #3 2014

Nyhetsbrev #3 2014

2014-05-05 - ADMIN

Det hände på Saab: april

Helgen 24-25 april 1964 ordnade Saab-handlaren i Linköping en vårutställning i Linköpings Sporthall – med den av Sixten Sason ritade sportbilen som döpts till Catherina – som dragplåster. Det var första gången bilen visades för allmänheten och utställningen lockade mer än 10 000 besökare. Catherina var byggd på en bottenplatta från Saab 96 och under huven satt en motor från Saab Sport. Prototypen hade byggts hos ASJ i Katrineholm, namnet ’Catherina’ hade den fått både efter en populär schlager och för att namnet associerade till byggorten Katrineholm. Det avtagbara taket var en idé som faktiskt kom några år innan Porsche kom med sin berömda Targa-modell. Trots allt hade Catherina svårt att övertyga Saab-ledningen. I ett internt meddelande från april 1965 skrev provförarna bland annat att luftmotståndet var högt, cW-värdet var 0,41 mot en standard-Saabs 0,35. Cheferna på Saab valde att satsa på en annan bil, som blev Sonett II. Saab Catherina förblev en unik prototyp, som idag finns på Saab Bilmuseum.

Det hände på Saab: maj

Amerikanska tidningen Road & Track hade i maj 1985 en stor artikel om Saab EV-1, eller Saab 900 Turbo 16 EV-1, den första riktiga ’drömbilen’ från Saab. På framsidan lockade texten: ”WORLD EXCLUSIVE – Saab´s 168-mph Sports Car” tillsammans med en dramatisk bild av bilen med en Saab Viggen som lyfter i bakgrunden. Saab EV-1 skulle premiärvisas på bilsalongen i Los Angeles i maj och det var därför tidningens reporter och fotograf redan i februari fått tillfälle att göra det spektakulära reportaget. Det var Björn Envall som stod för formgivningen och han berättade för tidningen att den första lermodellen kommit till hemma på köksbordet. I juni 1984 hade företagsledningen gett uppdraget att ta fram en ’supersportbil’ till en liten grupp på 15 personer. – Att arbeta med en liten grupp inspirerade människor gav oss mycket större frihet och kreativitet, berättade dåvarande tekniske direktören Gunnar Larsson, vi ville också se hur vi kunde utveckla Saab 900. Den turbomatade 16-ventilersmotorn hade trimmats till uppskattningsvis 282 hk SAE-net vid 6500 rpm med ett vridmoment på 334 Nm vid 3500 rpm – hur har ni gjort, undrade tidningens reporter? – En av våra rallymekaniker tillämpade vad vi skulle kalla standardtekniker, menade Olle Granlund, chef för motorprovningen. Prestanda var i klass med Ferrari Testarossa, med en accelerationstid av 5,7 sekunder från 0-100 km/t och en toppfart på 168 mph (270 km/t). ”Vi hoppas den kommer i produktion” avslutade tidningen sitt reportage.

Text Per-Börje Elg

Arkivbilder från Saab Bilmuseum

Kallelse Årsmöte 8 april 2014

Kallelse Årsmöte 8 april 2014

2014-03-14 - ADMIN

Årsmöte 2014 Saab Bilmuseum Stödförening

Tid: Tisdag 8 april 2014, 18.00-19.00

Plats: Saab Bilmuseum, konferensrum Filmsalen

Kallade: Samtliga medlemmar

AGENDA

 1. Mötets öppnande
 2. Val av ordförande för mötet.
 3. Val av sekreterare för mötet
 4. Upprättande och godkännande av röstlängd
 5. Val av två justeringsmän att jämte ordföranden justera protokollet
 6. Fråga om årsmötet blivit stadgeenligt utlyst.
 7. Fastställande av dagordning
 8. Framläggande av verksamhetsberättelse
 9. Framläggande av resultat- och balansräkning samt revisionsberättelse
 10. Beslut om
  • fastställande av resultat- och balansräkning,
  • dispositioner beträffande föreningens vinst enligt den fastställda balansräkningen
  • ansvarsfrihet för styrelsen
 11. Val av ordförande på 2 år och kassör på 1 år i styrelsen
 12. Val av sekreterare och övriga styrelseledamöter.
 13. Firmateckning
 14. Val av revisor och revisorssuppleant
 15. Val av valberedning inklusive ordförande i valberedninge
 16. Beslut om
  • medlemsavgift för 2015
  • styrelsens verksamhetsplan
 17. Av styrelsen till årsmötet hänskjutna frågor
  • Förslag till stadgeändring. Utöka antalet revisorer till 2 istället för 1 och bibehåll 1 suppleant
  • Förslag att modifiera föreningens svenska namn. Ändra från ”Saab Bilmuseum stödförening” till ”Saab Bilmuseum Stödförening” (stort ”S” i stödförening)
  • Godkännande av stadgeändring kräver beslut vid 2 årsmöten
 18. Motioner och andra inkomna skrivelser
 19. Övriga frågor
 20. Mötets avslutande

Årsredovisningen finns tillgänglig på Museet.

Motion skall vara styrelsen tillhanda senast tisdag 25 mars 2014

Välkomna

Styrelsen för Saab Bilmuseum Stödförening

Nyhetsbrev #2 2014

Nyhetsbrev #2 2014

2014-03-04 - ADMIN

Dags återigen för ett nyhetsbrev från Saab Bilmuseum stödförening. I detta kan du läsa om lanseringen av Saabs 16-ventilersmotor, vilken då för drygt 30 år sedan kallades framtidens motor. Detta visade sig vara sant, även om vi nu kanske står inför nästa revolution på motorfronten i form av elmotorer. Än så länge kan man dock bara köpa en uppgraderad version av Saab 9-3 med bensinmotor. Leveranserna startar i april, och fabriken förbereder sig nu genom att öka takten på linan. Även stödföreningen ökar, vi är idag 156 medlemmar. Styrelsen arbetar med en rad projekt, bland annat förberedelser för det kommande årsmötet. Kallelsen till detta kommer inom kort att presenteras här på hemsidan.

Det hände på Saab: mars

På pressvisningsdagen i Genève den 8 mars 1983 var det Saab som ”stal showen” skrev tidningarna. ”Lilla Saab hade gjort det igen” – presenterat en nyhet man kallade tredje generationens turbomotor. En prototypmotor som skulle sättas i produktion från nyåret 1984. ”Saabs nya turbomotor har dubbla överliggande kamaxlar, 16 ventiler och turboladdning styrd av Saabs patentsökta APC-system”, skrev Saab i pressmeddelandet. ”Fyra ventiler per cylinder gör det möjligt att placera tändstiftet mitt i det kupolformade förbränningsrummet och resultatet blir effektivare förbränning av bränsle/luftblandningen.”

”En ny epok i motorhistorien” skrev Saab i sina broschyrer. ”Framtidens motor” kallade Per Gillbrand 16-ventilaren. Sett i historiens backspegel hade han förstås rätt, i dag har alla moderna motorer fyrventilsteknik.

/Per-Börje Elg

Nyhetsbrev #1 2014

Nyhetsbrev #1 2014

2014-02-19 - ADMIN

Det hände på Saab: februari

Den 4 februari 1960 slutfördes Saabs köp av ANA, AB Nyköpings Automobilfabrik, som tog över försäljningen i Sverige från september. Saab 96, som ersatte 93F, premiärvisades i Stockholm den 17 februari 1960, en gråkall dag med blåst och snöyra. Saab 96 var, sett från utsidan samma bil som 93F fram till dörrstolparna men med ett helt nytt bakparti. Men med ny, större motor och ny instrumentbräda var det i praktiken en helt ny bil. ”Läcker, lättkörd, linjeskön” stod det i introduktionsannonserna för ”den sensationella Saab 96… ta en provtur i Saab 96, känn på den accelerationssnabba 42 hk motorn, upplev de fantastiska vägegenskaperna – Ni kommer att bli begeistrad.” Av den gamla ”djungeltrumman” från 1950 hade blivit en ny och modern bil, speciellt när den lackerades i sextiotalets modefärg nummer ett, vit (”Polarvit” kom på årsmodell 1961). Försäljningen av Saab ökade rekordartat till en försäljningstopp 1964 med 28 894 bilar på hemmamarknaden.

Inriktningar för museet i framtiden

Inriktningar för museet i framtiden

2014-02-16 - ADMIN

I den här artikeln pratar Innovatum Science Centers chef Margareta Hallin om fokus för museet under de kommande åren. Planen är att starta i sommar med ett år för Saab-entusiaster med olika aktiviteter som avslutas med en Saabfestival sommaren 2015. Det andra året kommer att fokusera på det industriella samhället och bilismens historia. Slutligen kommer det att bli ett tredje år om innovationer, teknik och design. Detta år kommer att riktas till barn och ungdomar. Förhoppningsvis kan dessa planer bli verklighet, detta är beroende av finansiering från de inblandade.

Källa: TTELA

Nyhetsbrev #2 2013

Nyhetsbrev #2 2013

2014-02-11 - ADMIN

Nyhetsbrev från Saab Bilmuseum stödförening

Storhelgerna närmar sig sitt slut och det är snart dags att återgå till vardagen. Julen är dock inte riktigt slut än, för här kommer en extra julklapp i form av ett välfyllt nyhetsbrev med texter signerade Per-Börje Elg.

Från arkivet

Det hände på Saab: december

Den 12 december 1949, två och ett halvt år efter introduktionen på sommaren 1947, startade serietillverkningen av Saab 92. När Philipsons i januari 1950 kunde börja leverera bilar hade de en kölista som påstods omfatta allt från 15 000 till 35 000 personer. Tillverkningen gick dock inte så fort, den första tiden rullade bara fyra bilar om dagen ut från fabriken, och det första året, kalenderåret 1950, gjordes inte mer än 1 246 bilar.

En ny epok började för Saabs del den 15 december 1989. Klockan tre på eftermiddagen hade alla anställda som kunde lagt ifrån sig arbetet för att lyssna på radion. Nyheterna hade direktsändning från den presskonferens som precis då började i Stockholm. Tidningen Expressen hade redan börjat skicka ut de första löpsedlarna med texten ”Fiat köper Saab”, när misstaget blev uppenbart. General Motors, formellt GM Europe, meddelade då sitt intresse av att köpa 50% av bilverksamheten och tillsammans med Saab-Scania driva det vidare i form av ett nystartat företag, Saab Automobile AB. Det nya företaget bildades den 15 mars 1990.

Det hände på Saab: januari

Den 24 januari 1963 vann Erik Carlsson, med Gunnar Palm som kartläsare, Monte Carlo-rallyt, för andra året i rad. Det var första gången sedan 1932-33 som någon lyckats vinna rallyt två år efter varandra.

Torsdagen den 12 januari 1984 – för 30 år sedan – premiärvisades Saab 900 Turbo 16 Aero. Det var på bilsalongen i Bryssel, på pressvisningsdagen inför bilsalongen som var öppen för allmänheten den 13-20 januari 1984. Saabs monter fullkomligt invaderades av en nyfiken motorpress. ”En metallskimrande, gräddglassfärgad 900 Turbo med lyxutrustning och skräddarsydda spoilers stal hela showen” skrev en tidning.

”En ny epok i motorhistorien” skrev Saab i sina broschyrer, om den nya 16-ventilers turbomotorn som presenterats på bilsalongen i Genève i mars 1983, men nu också fanns med i modellprogrammet. Toppmodellen var 900 Turbo 16 Aero. Motorn med intercooler gav 175 hk och toppfarten var/h. Den lanserades med pearl-lackering och Coloradoröd läderklädsel men skulle också finnas i svart och silver – men när försäljningen under våren kom igång hade den pärlemorglänsande lackeringen utgått ur programmet.

Den fick inte heller behålla sitt namn. Saab 900 Turbo 16 Aero bytte namn till Turbo 16S på flertalet europeiska marknader och när den 1985 kom till USA hette den SPG – Saab 900 Turbo with Special Performance Group. En ”Super-Saab” var det hur som helst.

Nyhetsbrev #1 2013

Nyhetsbrev #1 2013

2014-01-27 - ADMIN

Nyhetsbrev från Saab Bilmuseum stödförening

I detta nyhetsbrev kommer styrelsen för Saab Bilmuseum stödförening att skriva om vad som händer i föreningen. Som en bonus för medlemmarna kommer vi även att presentera unikt arkivmaterial från museets arkiv, härliga Saab-bilder som kompletteras med nyskrivna texter av den kände motorjournalisten Per-Börje Elg.

Nytt från Styrelsen

Styrelsen har under hösten genomfört tre styrelsemöten samt ett extra föreningsmöte. Föreningsmötet hölls med anledning av det förlängda bokföringsåret. Under styrelsemötena har en rad frågor diskuterats. Bland annat har det arbetats med att bilda arbetsgrupper för olika ändamål samt att diskutera projekt att genomföra i samarbete med museet. Ett av dessa projekt har också genomförts. Med ekonomiskt stöd från Stödföreningen har en unik Saab gjorts i ordning, en av prototypbilarna för Saab 99 CombiCoupe. Denna bil är nu klar att ställas ut och kommer att visas lagom till CombiCoupen:s 40-årsjubileum nästa år.

Från arkivet

Det hände på Saab: november

Den 21-26 november 1960 kördes det brittiska RAC-rallyt. Det vanns av Saab och Erik Carlsson, med engelsmannen Stuart Turner, senare tävlingschef hos både BMC, Castrol och Ford, som kartläsare. Rallyt sträckte sig över 320 mil. Vädret var dåligt. Det snöade, vilket inte underlättade navigeringen på de brittiska småvägarna. Saab 96:an var inte bara snabbast över fartsträckorna, den var också enda bil i mål utan en enda prick för sen ankomst till någon tidskontroll. Erik Carlsson och Saab vann brittiska RAC-rallyt även 1961 och 1962, alltså tre år i rad.

Ur ”Mr Saab – berättelsen om Erik Carlsson”

Det hände på Saab: november

Den 22 november 1967 premiärvisades Saab 99, vid en första pressvisning. Den ägde rum i Stockholm. På scenen stod den övertäckta bilen, en av 50 förseriebilar som i juni 1967 börjat byggas med de rätta pressverktygen. Bilen fick nu sitt officiella namn, Saab 99, men till jorunalisternas besvikelse fanns ännu inga bilar att provköra. Det skulle dröja nästan ett år innan bilen började säljas.

Rapport från den extra föreningsstämman

Rapport från den extra föreningsstämman

2013-11-11 - ADMIN

Den 24 oktober 2013 hölls en extra föreningsstämma för Saab Bilmuseum Stödförening. Anledningen till att en extra stämma hölls var att föreningen haft ett förlängt bokföringsår och att medlemsavgiften för 2014 skulle beslutas.

Mötet inledes med sedvanliga formalia. Som ordförande för mötet valdes sittande Gunnar Larsson och som sekreterare sittande Eva Östling. Som justerare valdes Patrik Simonsson och Bernt Ohlsson.

Nästa punkt på dagordningen var en kort presentation av styrelsens ledamöter samt vad som gjorts sedan föreningen bildades. Styrelsen har arbetat med praktiska lösningar för administrationen, bland annat vad gäller hemsida och medlemsregister. I samband med detta har även föreningens första sponsor rekryterats, Scorpion Data som bidrar med plats på sitt webbhotell.

Det har även tagits fram lösningar för betalning av medlemsavgifter samt hantering av föreningens pengar, detta sistnämnda genom ett rabatterat avtal med Handelsbanken. Mycket tid har även lagts på att ta fram planer för hur föreningens pengar ska användas. Här diskuteras planer på lång och kort sikt i form av större och mindre projekt för att skapa ett intressantare och mer levande museum. Flera projekt har också påbörjats, något som snart kommer att synas i museets utställningar.

Medlemsantal

Vad gäller medlemsantal så har föreningen idag 139 medlemmar. Målet är att detta ska öka till minst 1000 medlemmar under 2014. Föreningen har fått in 27800:- i medlemsavgifter samt 26400:- i donationer.

Styrelsearbetet framöver

Under 2014 kommer styrelsen att arbeta vidare med fler projekt, bland annat att förbättra informationen om bilarna i utställningshallen. Styrelsen önskar även hjälp från medlemmarna med översättning av texter, insamling av bilder, filmer med mera relaterat till Saab, bilder och historier om personer som arbetat på Saab med mera. Enligt önskemål från mötet kommer styrelsen även arbeta för att förbättra informationsutbytet med entusiastklubbarna.

Medlemsavgiften

Den extra föreningsstämman fastslog medlemsavgiften för 2014 till 200:- enligt styrelsens förslag.

Övriga frågor

Här föreslogs att styrelsen köper in en bärbar dator för att underlätta administrationen.

Mötet avslutades

Mötet avslutades med en liten utflykt in i museets verkstad. Här fick mötesdeltagarna titta på något mycket spännande, en prototyp som håller på att göras i ordning för utställning. Detta är ett projekt som betalas av Stödföreningen, och resultatet kommer att visas upp i början av nästa år.

Inbjudan - Extra Föreningsmöte

Inbjudan - Extra Föreningsmöte

2013-10-03 - ADMIN

Välkommen till vårt Extra Föreningsmöte torsdagen den 24 oktober 2013 kl 18.00 på Saab Bilmuseum, Trollhättan. Agenda hittas här.

Föreningen är bildad

Föreningen är bildad

2012-10-26 - ADMIN

Torsdagen den 25 oktober hölls ett konstitutionerande föreningsmöte för att bilda Saab Bilmuseum Stödförening. Mötet hölls på Saab Bilmuseum och hade cirka 40 deltagare. Bland dessa märktes särskilt legendaren Eric Carlsson, ”Carlsson på taket”.

Den viktigaste punkten på dagordningen var beslutet om föreningens bildande, något som mötet godkände.

Vid mötet valdes en styrelse som i och med detta tar över efter den interrimsstyrelse som valdes vid det inledande mötet i juni. Mötet tog också beslut om att godkänna det stadgeförslag som arbetats fram av interrimsstyrelsen. Det valdes även revisorer och en valberedning. Slutligen fastställdes även medlemsavgiften till 200 svenska kronor.